Randzandstad

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant schetst vandaag een beeld van Nederland over 100 jaar. De zeespiegel is dan dermate gestegen, dat het niet langer verantwoord is meer mensen in de Randstad te huisvesten. Om alle bewoners van ons land toch ergens te laten wonen is er inmiddels een nieuwe belangrijke agglomeratie in ons land gekomen:

Langs de rand van de Maas in Noord-Brabant is op de kaart een stedenrand ingetekend; de Randzandstad. Die bestaat vooral uit kleinere steden.

Het toponiem Randzandstad, dat vooralsnog niet verwijst naar een echte stedenband,maakt vandaag zijn mediadebuut in het nogal utopische artikel ‘Nederland is in 2120 schoon en groen’. Of Randzandstad nu zo’n goede naam is, valt echter te betwijfelen.

De naam Randstad verwijst naar de westelijke rand van Nederland, waar de meeste steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag) gesitueerd zijn die tot deze agglomeratie worden gerekend. De naam Randzandstad is een toespeling op Randstad. Het gaat kennelijk om een Randstad die hoog en droog op zandgrond is gebouwd. Maar je bent geneigd de naam onwillekeurig te lezen als samenstelling van randzand en stad en dan rijst al snel de vraag: wat is randzand? Vanuit dat perspectief zou Zandrandstad eigenlijk een geschiktere naam zijn. Zandrandstad ben je namelijk geneigd te lezen als samenstelling van zand en randstad: een Randstad op het zand.

Nou weet iedereen die de Bijbel heeft gelezen, dat het niet verstandig is je huis – laat staan een stad – op zand te bouwen (Lucas 6:46-49), zeker niet op zand langs de rand van een rivier (de Maas, zoals de Volkskrant schrijft), want dat zou zomaar kunnen wegspoelen als het water uit de rivier buiten zijn oevers treedt. Hoe dan ook boezemt de naam Randzandstad door deze associatie weinig vertrouwen in.

Ten slotte spreekt de naam spreekt ook niet aan: daarvoor is hij te lang. Zelfst Zandstad zou nog beter zijn dan Randzandstad.

Defintie

Randzandstad (de, g.mv) geprojecteerde stedelijke agglomeratie op de zandgronden langs de Maas in Noord-Brabant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *