transition twenties

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Achteraf krijgen decennia die zich kenmerken door een bepaalde ontwikkeling weleens namen als roaring twenties of swinging sixties, maar voor de komende tien jaar heeft de Volkskrant nu al een naam bedacht: de transition twenties. De krant zelf schrijft die bijnaam met een hoofdletter, maar als toekomstige historische bijnaam van een tijdperk zijn die hoofdletters nergens voor nodig. Zie gay twenties en gouden sixties in de Dikke Van Dale.

Over decenniumbijnamen gesproken. In woordenboeken vind je er maar een handvol, maar in de media figureren er veel meer:

de gay nineties (1890-1899)
de naughty oughties (1900-1909)
de fighting forties (1940-1949)
de gay twenties of de roaring twenties (1920-1929)
de turbulent thirties (1930-1939)
de fighting forties (1940-1949)
de nifty fifties of de fabulous fifties (1950-1959)
de swinging sixties (1960-1969)
de stormy seventies (1970-1979)
de edgy eighties (1980-1989)
de nerdy nineties (1990-1999) 

Wat vooral aan zulke bijnamen opvalt, is het rijm in de vorm van alliteratie - zoals in swinging sixties en nerdy nineties - en assonantie - zoals in naughty oughties en de nifty fifties. Vanuit het perspectief van alliteratie is transition twenties aardig gekozen en vooralsnog lijkt ook de naam toepasselijk, want volgens de berichten staat er een enorme transitie te wachten op het gebied van energie, voedselvoorziening, bouw, mobiliteit, kortom ons hele leven moet volgens voorspellers het komende decennium op de schop.

De naam transition twenties is vooralsnog niet historisch, maar eerder programmatisch en het nadeel van programmatische bijnamen is dat er altijd wat tussen kan komen: de inslag van een meteoor (‘die zagen we even niet aankomen’), een wereldwijde kernoorlog, onvoorspelbare zonneactiviteit die het klimaat op aarde beïnvloedt. De definitieve bijnaam van de jaren twintig die nu voor de deur staan, weten wij (of waarschijnlijker nog: onze kinderen dan wel kindskinderen) daarom pas over twintig of dertig jaar.

Definitie

transition twenties (de) de jaren twintig van de 21ste eeuw, beschouwd als het tijdvak waarin op allerlei economische en maatschappelijke terreinen een transitie moet gaan plaatsvinden, Engels, lett. de jaren twintig van de transitie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *