lippenstiftregering

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren schreef Trouw dat niet alle vrouwen blij zijn met de nieuwe lippenstiftregering in Finland:

Het is positief dat vrouwen de politiek hebben betreden, op lokaal niveau en zelfs in de hoogste, uitvoerende posities. We zijn overgegaan van een kudde ossen naar een lippenstiftregering, maar is dat echt de beste optie?

Lippenstiftregering is een vertaling van Engels lipstick government. Althans, in de Finse (en Angelsaksische) media wordt dat Engelstalige woord gebruikt. Lippenstift is in dit geval metonymisch verbonden aan de sekse van de desbetreffende regering. Lippenstiftregering is als woord dus enigszins vergelijkbaar met rokjesclub (club waarvan alleen maar vrouwen lid mogen zijn).

Definitie

lippenstiftregering (v, -en) regering bestaande uit louter (of voornamelijk) vrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *