hormoongif

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen dinsdag kopte Trouw:

Groenten en fruit zijn vaak vervuild met hormoongif

Vandaag publiceert de krant een ingezonden brief van een opmerkzame lezer, die zich heeft gestoord aan het woord hormoongif:

‘Groenten en fruit vaak vervuild met hormoongif’ kopt de voorpagina. In het hele artikel is het woord hormoongif geen enkele keer te bekennen. Daar wordt het als hormoonverstorende stof omschreven, wat in mijn ogen de juiste benaming is. Hormonen kunnen niet vergiftigd worden. Met deze kop verlaagt Trouw zich tot het niveau van een populistische krant.

Dat een hormoonverstorende stof een hormoongif genoemd wordt, is niet nieuw. Het gebeurt ook in de milieubeweging en in feite is hormoongif niets anders dan een dysfemisme (woord dat iets erger voorstelt of in een zeer kwaad daglicht plaatst) voor hormoonverstorende stof. Of het woord populistisch is, zoals de lezer suggereert, mwah, maar activistisch of zelfs demagogisch is het natuurlijk wel een beetje.

Definitie

hormoongif (het, -fen) (ongunstig) hormoonverstorende stof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *