Green Deal

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Financiële Dagblad schrijft vandaag over allerlei moderne groene investeringen en beleggingen:

Er zijn groene obligaties, groene securitisaties, groene gedekte obligaties, groene clo’s. Houdt u het nog bij? In allerlei vormen geven bedrijven leningen uit om de groeiende groep beleggers aan te trekken die hun kapitaal willen inzetten voor een duurzamere economie.

Maar zijn al die groene financiële instrumenten wel écht groen of is er sprake van groenwassen,

waarbij geld onder de noemer ‘groen’ wordt opgehaald zonder dat het gebruikt wordt om de uitstoot van broeikasgas te verminderen?

Volgens het FD komt daar binnenkort duidelijkheid over, dankzij de ‘green deal’,  die inhoudt dat Europa in 2050 volledig klimaatneutraal moet zijn. Het FD schrijft green deal weliswaar met kleine letters, maar in feite hebben we hier te maken met een eigennaam van een economisch plan.

Green Deal is namelijk gemodelleerd naar de naam van het sociaal-economisch plan dat president Theodor Roo­se­velt introduceerde om uit de Grote Depressie te komen: New Deal. Ook Green Deal is een eigennaam, in dit geval van een Europees plan om de wereld duurzamer te maken. 

De term Green Deal staat nu vaak in de krant, maar is niet echt nieuw. In 1999 troffen we de term voor het eerst aan in de media. Toen was er sprake van een ‘Global Green Deal’ ten behoeve van het milieu en nog niet zozeer ten behoeve van het klimaat.

Definitie

Green Deal (de, g.mv.) naam van een omvattend EU-plan om volledig klimaatneutraal te kunnen leven en werken in Europa (te realiseren vóór 2050)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *