Wat is de herkomst van het woord cadeau?

geplaatst in: Etymologie | 0

Cadeaumaand, zo wordt december steeds vaker genoemd. Dat komt natuurlijk doordat er op pakjesavond en met Kerstmis gul met geschenken wordt gestrooid. Of beter gezegd: met cadeaus. Want tegenwoordig vinden veel mensen het woord geschenk nogal formeel klinken.

Het woord cadeau is nog niet zo heel courant in onze taal. Pas aan het begin van de 19de eeuw hebben onze voorouders het uit het Frans geleend, aanvankelijk als chic synoniem van geschenk.

In het Frans werd met het woord cadeau al sinds de 17e eeuw een geschenk aangeduid, maar in de middeleeuwen had het woord een andere betekenis, die ook de herkomst verklaart. Met een cadeau werd namelijk aanvankelijk een fraai versierde hoofdletter in een manuscript aangeduid, een kapitale letter.

Cadeau gaat dan ook via het Laatlatijnse woord capitellus (hoofdje) terug op het Latijnse woord caput (hoofd). Vanuit de betekenis versierde hoofdletter ontwikkelde cadeau zich tot soortnaam van een versierde tekst of versiering die iemand werd aangeboden, waarna cadeau geschenk in het algemeen ging betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *