kraaiengeluid

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren legde de scheidsrechter de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior stil toen Excelsior-voetballer Mendes Moreira racistisch werd bejegend door supporters van FC Den Bosch. Hij werd om zijn huidskleur uitgescholden en er zouden oerwoudgeluiden zijn gemaakt als hij aan de bal was.

FC Den Bosch heeft het op de site echter over ‘de schijn van racisme’ en ontkent dat er oerwoudgeluiden waren gemaakt. Het waren volgens de club op de eigen site ‘kraaiengeluiden’ die de supporters maakten:

De zogenaamde ‘kraaiengeluiden’ dateren uit de tijd dat Hans Kraay jr. voor de club speelde. Willekeurig de tegenstander, iedere buitenspeler van de tegenstander die aan de kant van De Vliert-tribune aan de bal is, wordt met regelmaat ‘getrakteerd’ op zo’n ‘kraaienconcert’.

Ja, ja… In Den Bosch kennen ze het ‘eendenbewijs’ kennelijk nog niet (“If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.“).

Critici verwijten de club dan ook geen onderscheid te kunnen maken tussen het krassende geluid van kraaien en de als ‘apengeluiden’ gedefinieerde oerwoudgeluiden, en een twitteraar suggereert dat de clubleiding van FC Den Bosch de kop in het zand steekt voor het racisme van een deel van de supporters.

Als de supporters van FC Den Bosch wel degelijk oerwoudgeluiden hebben voortgebracht, waar we gezien de context en de vastgelegde geluiden wel van uit moeten gaan, moeten we het woord kraaiengeluid in dit geval opvatten als een eufemisme voor oerwoudgeluid.

Kraaiengeluid is ook om een andere reden opmerkelijk. Het heeft in de door FC Den Bosch genoemde betekenis namelijk een onvoorspelbare etymologie. Het woord is weliswaar samengesteld met de vogelnaam kraai, maar die wordt in deze samenstelling geassocieerd met de naam van voetballer Hans Kraay jr., wiens achternaam gelijkluidend is met de welbekende vogelnaam. Mogelijk is die familienaam trouwens wel gebaseerd op de vogelnaam, want tot in de 18de eeuw werd kraai nog geregeld als kraay gespeld.

Definitie

kraaiengeluid (het, -en) 1 het natuurlijke geluid van kraaien, synoniem gekras, kraaiengekras 2 (gewestelijk, onder supporters van FC Den Bosch) het scanderen van de achternaam van voetballer Hans Kraay tijdens een voetbalwedstrijd wanneer een buitenspeler van de tegenpartij aan de bal is 3 (eufemisme) oerwoudgeluid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *