klimaatbaan

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf schrijft vandaag dat er toch niet zoveel groene banen bij komen als eerder dit jaar was gedacht:

Een maandenlange strijd is ervoor nodig geweest om TNO ertoe te bewegen de samenvatting van de studie over klimaatbanen aan te passen.

Klimaatbaan was zo ongeveer de eerste nieuwe samenstelling met klimaat die dit jaar zijn opwachting in de media maakte. Op 2 beleefde het woord zijn mediadebuut in De Volkskrant, dat Rob Jetten van D66 aan het begin van het jaar de kans gaf te dromen over een groene toekomst:

De klimaatkansen zijn onweerstaanbaar. Schonere lucht in onze binnensteden. Een fatsoenlijke boterham voor onze boeren én goed voedsel geproduceerd met respect voor de natuur. Lagere energierekeningen. Comfortabele woningen. Veiligheid voor Groningers. Duizenden klimaatbanen. En de grootste innovatiegolf van onze levenstijd.

Nou, dat blijkt dus tegen te vallen.

Maar elk nadeel hep se voordeel, om met Cruijff te spreken: doordat er de afgelopen maanden zo veel gesteggeld is over die duurzame banen, is het woord klimaatbaan in elk geval wel ingeburgerd geraakt.

Definitie

klimaatbaan (de, klimaatbanen) baan, betrekking die is ontstaan uit de noodzaak om de economie en leefomgeving te transformeren met als doel verdere klimaatverandering tegen te gaan en om de gevolgen van de reeds onontkoombare klimaatverandering te bestrijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *