vroemvroempartij

geplaatst in: Woord van de dag | 2

Al enige tijd wordt de VVD nu en dan de vroempartij of de vroemvroempartij genoemd, maar vandaag breekt dit woord pas echt door: het staat namelijk in koeienletters op de voorpagina van De Volkskrant.

Er valt dus echt niet meer aan te ontkomen: op de dag dat we te horen krijgen dat de maximumsnelheid op snelwegen met het oog op het terugdringen van de stikstofdepositie overdag wordt teruggeschroefd naar 100 km en de VVD zich in feite ontpopt als tuftufpartij, is duidelijk dat vroem(vroem)partij is toegetreden tot de bezonken woordenschat van het Nederlands.

Vroem(vroem)partij is gevormd met het tussenwerpsel vroem, dat we dankzij strips kennen als de verwoording van het geluid dat brandstofmotoren vooral in voertuigen maken. Eigenlijk is dat tussenwerpsel al een beetje achterhaald, want de motoren van de toekomst zijn helemaal geen vroemvroemmotoren meer, maar geruisloze elektromotoren. Ook al is vroem(vroem)partij dus nu onmiskenbaar courant, in feite is het een woord waarvan nu tevens al duidelijk is dat het over enkele jaren achterhaald is.

Definitie

vroemvroempartij (de, -en) partij die opkomt voor de automobilist, m.n. die zich inzet voor hogere maximumsnelheden op snelwegen

2 reacties

  1. Jo Kobussen

    Ik dacht al lang dat VVD een afkorting was voor ‘Vroem Vroen Democraten ‘.

  2. Peter Hannemann

    “Vroem Vroem” zou natuurlijk ook kunnen staan voor “VV” van “VVD”, dus “Vroem Vroem Democraten”…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *