boomerisme

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen week was er gedoe down-under, in Nieuw-Zeeland, waar een jeugdige parlementariër van groene signatuur sprak over klimaatverandering. Ze merkte daarbij op dat de gemiddelde leeftijd in het parlement 49 jaar is en dat vooral ouderen nu beslissingen nemen over de toekomst, terwijl het juist de millennials zijn die van de gevolgen daarvan te lijden zullen hebben. In dit geval betreft het dan de gevolgen van de laksheid van ouderen bij het bestrijden van de klimaatverandering. Toen ze tijdens haar praatje werd onderbroken door een parlementslid, serveerde ze de onderbreker af met de woorden ‘OK, boomer’.

‘Boomer’ blijkt millennialslang te zijn voor ouderen, niet per se babyboomers, die in de ogen van de millennials geen oog hebben voor wat er nu en in de nabije toekomst in de wereld speelt. Het is een vrij denigrerend woord, waarvoor in het Nederlands onder meer de pendant fossiel beschikbaar is.

Naar aanleiding hiervan dook bij een paar Nederlandstalige twitteraars het woord boomerisme op, een vertaling van boomerism, waarmee het gedrag en de houding van babyboomers en andere ouderen wordt aangeduid. Millennials hebben het niet zo op dat boomerisme, en hun houding wordt daarom wel betiteld als antiboomerisme.

Het zou zomaar kunnen dat dankzij het filmpje uit Nieuw-Zeeland in elk geval het woord boomer ook in het Nederlands ingang vindt in de betekenis ‘iemand van gevorderde leeftijd, die niet meer helemaal mee kan komen in de denk- en leefwereld van de jongere generaties’.

Defintie

boomer (de, -s) (schertsend of ongunstig) iemand van gevorderde leeftijd met ouderwetse standpunten, althans in de ogen van jongeren, Engels, een verkorting van babyboomer

boomerisme (het, g.mv.) (schertsend of ongunstig) van ouderwetse visies op de wereld getuigende houding van mensen van middelbare leeftijd en ouder

antiboomerisme (het, g.mv.) beweging die zich verzet tegen de invloed en macht van mensen van middelbare leeftijd en ouder die er een ouderwets wereldbeeld op nahouden en die niet bereid zijn hun levensstijl aan te passen aan de problematiek waarmee jongeren geconfronteerd worden, zoals klimaatverandering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *