zeespiegelstress

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Je kunt over allerlei zaken stress hebben, dus ook over de zeespiegel. De stijgende zeespiegel wel te verstaan. Gisteren schreef Trouw daarover naar aanleiding van een discussieavond eerder deze week in het Amsterdamse debathuis De Balie:

‘Zeespiegelstress’, dat was het thema van de discussieavond

Wat die stress precies inhoudt, is onduidelijk, want het woord komt in het artikel verder niet voor. Ook het woord stress niet. Voor de betekenis van zeespiegelstress moeten we het dus met context doen. Die context is summier, want het artikel gaat over een bisschop die bij de debatavond aanwezig was op uitnodiging van de Waddenvereniging. Die bisschop reist de wereld rond om christenen duidelijk te maken wat zij tegen klimaatverandering moeten doen, want die klimaatverandering zou de schepping aantasten. Desgevraagd blijkt de bisschop zelf nog niet op de Wadden te zijn geweest, maar hij zegt er wel wat over (en dan komt meteen het woord zeespiegel nog een keer ter sprake):

Er is een grote biodiversiteit, met veel vogels en zeehonden. Maar het gebied is ook kwetsbaar voor de stijgende zeespiegel.

Kijk, daar hebben we wat aan! Hoewel, zeespiegelstress kan stress zijn over de stijgende zeespiegel, maar ook stress waar een natuurgebied (en de plaatselijke bevolking, zoals vogels en zeehonden) aan bloot komt te staan door de stijgende zeespiegel.

Kortom, we weten wat zeespiegelstress virtueel kan betekenen, maar we hebben te weinig informatie voor een precieze definitie.

Definitie

zeespiegelstress (de, g.mv.) 1 stress die iemand ondervindt als gevolg van de (dreiging van een) stijgende zeespiegel 2 stress waar een natuurgbied en z’n bewoners aan blootgesteld worden als gevolg van een stijgende zeespiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *