negennullenclub

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het gaat in economisch opzicht goed met Nederland en dat betekent dat er voldoende kandidaten zijn voor de rijkenlijst die het tijdschrift Quote jaarlijks publiceert. De Telegraaf schrijft vandaag over die lijst, waaruit blijkt dat er drie miljardairs in Nederland bij gekomen zijn, waaronder de oprichter van een keukenwinkel:

Ook keukenmagnaat Ben Mandemakers, een van de bekendste Quote 500-leden, voegt zich dit jaar voor het eerst bij de negen-nullenclub.

Negennullenclub – naar analogie van samenstellende afleidingen als zescijferig die zonder koppelteken gespeld worden, schrijven we negennullenclub anders dan De Telegraaf zónder streepje – is een informele benaming voor een club of althans een groepje miljardairs. Een miljard is een getal (of bedrag) met ‘negen nullen’, vandaar.

Hoewel negennullenclub vandaag zijn mediadebuut in een Nederlandse krant maakt, is het woord niet helemaal nieuw. Quote gebruikte het woord in 2010 ook al eens. Naast negennullenclub blijkt ook het woord zevennullenclub te bestaan (destijds geïntroduceerd voor investeerders in fintechbedrijf Adyen die bij de beursgang meteen tien miljoen of meer bleken te bezitten).

definitie

negennullenclub (de, -s) (informeel) benaming voor de superrijken der aarde, die ten minste een miljard (dollar of euro) bezitten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *