bosdiplomatie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw schrijft vandaag dat mensen binnen GroenLinks opteren voor een nieuw soort diplomatie:

De initiatiefnemers willen onder meer dat Nederlandse ambassades in Brazilië, Congo, Rusland en Indonesië ‘bosdiplomatie’ gaan bedrijven. Nu vertegenwoordigen diplomaten volgens hen vooral de economische belangen van het Nederlandse bedrijfsleven.

Bosdiplomatie is diplomatie die gericht is op het behoud van het woud. Daar hebben we dus bosdiplomaten voor nodig, óók een nieuw woord dat vandaag in Trouw debuteert.

Diplomatie is productief in samenstellingen, waarin het eerste woorddeel meestal een belang noemt, zoals in klimaatdiplomatie en handelsdiplomatie. Bosdiplomatie sluit daar mooi bij aan, want dit woord verwijst niet naar diplomatie gericht op de exploitatie van bos, maar naar diplomatie gericht op het behoud van bos in het kader van de klimaat-, stikstof-, fijnstof-, kortom milieucrisis waarin de wereld zich bevindt (of zou bevinden).

Definitie

bosdiplomatie (de, g.mv.) diplomatie gericht op het mondiale beheer en behoud van bossen en wouden in het kader van de bestrijding van klimaatverandering en milieuproblemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *