scheurtjesvliegtuig

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag berichten de media dat Boeing opnieuw problemen heeft met z’n vliegtuigen. Nu zouden er bij oudere exemplaren scheurtjes aangetroffen zijn tussen de vleugels en de romp van de Boeing 737ng. De Belgische krant De Standaard kopt dan ook dat Boeing te kampen heeft met scheurtjesvliegtuigen:

De krant schrijft:

Alsof Boeing nog niet genoeg problemen heeft met de 737 MAX, blijkt het bedrijf nu ook ‘scheurtjesvliegtuigen’ te bezitten. Wereldwijd staan 50 vliegtuigen met het probleem aan de grond, zegt Boeing.

Scheurtjesvliegtuig is een gelegenheidswoord, dat hopelijk niet ingeburgerd raakt. Mocht het namelijk wel ingeburgerd raken, dan zal dat niet bijdragen aan het vertrouwen in Boeing en zelfs de luchtvaart in het algemeen. Want scheurtjesvliegtuig is bepaald geen onschuldig woord. Het is samengesteld met scheurtje, de verkleinvorm van scheur, dat de problemen met de vliegtuigen ogenschijnlijk afdoet als kleine mankementen. Maar omdat iedereen weet dat een klein mankement bij een vliegtuig tot een grote ramp kan leiden, is scheurtje in scheurtjesvliegtuig bepaald geen geruststellend woord. Integendeel haast: de verkleinvorm zou in deze samenstelling de indruk kunnen maken het probleem te bagatelliseren, waardoor het in feite juist des te groter kan lijken.

Overigens vertelde een luchtvaartdeskundige op de radio (BNR) vandaag dat elk vliegtuig op leeftijd weleens scheurtjes vertoont en dat dat niet erg is zolang ze maar bijtijds ontdekt (en hersteld) worden.

Definitie

scheurtjesvliegtuig (het, -en) vliegtuig waarin als gevolg van materiaalmoeheid scheurtjes worden gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *