weigersint

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Sinterklaas weigert intocht in Veenendaal met roetveegpieten, schrijft De Gelderlander vandaag. Het artikel wordt door de krant zelf opzoekbaar gemaakt met een aankondiging waarin het woord weigersint figureert:

In het desbetreffende artikel ontbreekt het woord weigersint, maar dat verhindert niet dat dit woord meteen op Twitter opduikt.

Weigersint is een geheel nieuw woord, dat gevormd is naar analogie van woorden als weigerambtenaar, weigerarts en weigeryup. De betekenis ervan is globaal: (hulp)sinterklaas die weigert publieke taken als goedheilig man te vervullen. Om welke reden dan ook.

Omdat het sinterklaasseizoen nog niet echt aangebroken is, is het nog te vroeg om voorspellingen te doen over de sinterklaasgerelateerde woorden die we dit jaar mogen verwelkomen in onze taal. Maar naast weigersint zou ook weigerpiet (zwarte piet die weigert een roetveegpiet te zijn) weleens zijn opwachting kunnen gaan maken.

Definitie

weigersint (de, -en) (hulp)sinterklaas die weigert de van hem verwachte publieke taken als goedheilig man te vervullen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *