hap-slik-wegtoerist

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Algemeen Dagblad schrijft vandaag over het massatoerisme in Venetië. Dat is schadelijk voor de stad en om vooral het dagtoerisme terug te dringen, roept Venetië een speciale taks in het leven voor de eendagstoeristen die de stad komen bezoeken. Die dagjesmensen moeten voortaan een kaartje kopen om überhaupt in Venetië te komen. De krant kopt dan ook:

Dagje Venetië gaat geld kosten: hap-slik-wegtoeristen aangepakt.

Die taks, waarvoor de krant nog geen naam heeft bedacht, bevestigt ironisch genoeg ook wel de pretparkstatus die de dogestad inmiddels heeft.

Het woord hap-slik-wegtoerist is samengesteld met het tussenwerpsel hap-slik-weg, dat van oorsprong een culinaire betekenis heeft en wordt gezegd als iemand iets snel opeet zonder het echt te proeven. Figuurlijk wordt hap-slik-weg ook wel gebruikt ter aanduiding dat iets snel en zonder aandacht wordt gedaan. In die laatste betekenis figureert hap-slik-weg in hap-slik-wegtoerist. Dat is kennelijk een dagtoerist die Venetië bezoekt zonder werkelijke interesse te hebben in de culturele rijkdom de stad.

Of de taks gaat helpen om Venetië te ontpretparkiseren, is zeer de vraag.

Definitie

hap-slik-wegtoerist (de, -en) toerist die een stad, museum, archeologische site e.d. bezoekt om er slechts kort te vertoeven en de bezienswaardigheden zonder diepgaande interesse te bekijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *