drillrap

geplaatst in: Geen categorie, Woord van de dag | 0

De Volkskrant schrijft vandaag over drillmuziek en vraagt zich af of die muziek iets te maken heeft met de recente geweldsgolf onder jongeren:

Grimmige videoclips en agressieve straattaal, dat is het kenmerk van drillmuziek. Volgens sommigen fungeert dit rapgenre als katalysator voor de huidige geweldsgolf onder jongeren, ook in Nederland.

Volgens De Volkskrant kwam het genre ‘anderhalf jaar geleden (…) via de getto’s van Amerika en Engeland naar Nederland overwaaien’. Dat mag zo zijn, maar het woord drillmuziek zelf is al wat langer bekend in onze taal, zij het dat het nog niet echt courant is. Op 31 juli 2014 schreef NRC:

Drillmuziek is (…) de compromisloze stem van het Chicago van nu, de stem van straatjongens in Chicago voor wie dreigen met grof geweld, een afgestompte roes en lomp egocentrisme overlevingsmechanismen zijn, en de muzikale variant een goudmijn; de stem van jonge rappers die in hun stad felle kritiek krijgen op het geweld in hun teksten en clips en voor wie het niet eenvoudig lijkt een carrière op te bouwen.

Drillmuziek is strikt genomen dus geen nieuw woord, maar drillrapper, dat vandaag eveneens in De Volkskrant staat, is dat wel. Het woord maakt zijn mediadebuut in een niet bepaald opwekkende context:

Afgelopen september sloeg de bezorgdheid over drill ook toe in Amsterdam, nadat in een flat in Amsterdam Zuid-Oost de 18-jarige drillrapper RS (Trappydemon) – echte naam Jay-Ronne Grootfaam – werd doodgestoken.

Een drillrapper is een maker van drillmuziek oftewel drillrap. Misschien is drillrap nog wel het meest geschikt als Woord van de Dag, zij het dat dit woord nog niet in een krant heeft gestaan. Als drillmuziek net zoveel belangstelling trekt als eerder gangstarap deed, is de kans groot dat drillrap, dat nu ook al weleens op Twitter wordt gebruikt, ook in de Nederlandse media zal opduiken.

Definitie

drillmuziek (de, g.mv.) drillrap

drillrap (de, g.mv.) rap­mu­ziek, vaak in straattaal, waarin concrete geweldsbedreigingen worden geuit, veelal gepresenteerd in filmpjes waarin met (steek)wapens wordt gejongleerd, Engels, gevormd van to drill (boren) en rap

drillrapper (de, -s) iemand die drillrap maakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *