schoolpleindiplomatie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Op het forum van de Amerikaanse website godlikeproductions.com werd de brief die Trump deze week aan Erdogan stuurde (‘Don’t be a tough guy, don’t be a fool!’) getypeerd als ‘school yard diplomacy’.

Schoolyard diplomacy of schoolyard bully diplomacy worden in het Amerikaans-Engels soms gebruikt ter aanduiding van een weinig verfijnde vorm van diplomatie. Sinds gisteren kennen we de Nederlandse pendant van dit woord, want Trouw schreef naar aanleiding van dezelfde brief:

De schoolpleindiplomatie van Trump leek aanvankelijk het werk te bemoeilijken van zijn vicepresident Mike Pence die gisteren in Ankara arriveerde om met Erdogan te overleggen over Syrië. Tijdens hun ontmoeting was op geen van beide gezichten een lachje te bespeuren, ook niet toen zij elkaar de hand schudden voor alle camera’s.

In het Trump-, Johnson- en Erdogantijdperk is schoolpleindiplomatie een tot de verbeelding sprekende aanvulling op de reeks samenstellingen met diplomatie die we al hebben.

Definitie

schoolpleindiplomatie (de, g.mv.) weinig verfijnde vorm van diplomatie, waarbij de machtigste partij in een overleg de andere partij op een paternalistische manier tot de orde roept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *