stikstofboer

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Onze stikstofboeren hebben zich met hun intimiderende trekkerterreur geframed als slachtoffers van de klimaat- en stikstofellende’, staat vandaag in De Volkskrant. Natuurlijk is stikstofboer een heel ander woord dan aardappelboer en graanboer, waarin het eerste lid het product van het boeren noemt, want stikstof is in feite het ongewenste bijproduct van het boerenbedrijf.

Het was te verwachten dat stikstofboer dezer dagen in de media zou opduiken, gezien de protesten tegen de (voorgenomen) maatregelen van de overheden om de uitstoot van stikstof door de boeren te beperken. Helemaal nieuw is het woord niet. Vóór 2019 hebben we het één keer eerder aangetroffen. Op 28 november 2009 maakte stikstofboer zijn debuut in de Nederlandstalige media, maar in een totaal andere betekenis dan waarin het woord nu wordt gebruikt. Weekblad Elsevier schreef

Er wordt gezegd dat hij de grootste afnemer van stikstof is in de Nederlandse horeca. Maar een stikstofboer voelt hij zich niet. ‘Ik word een beetje moe van het gezeur over moleculair koken. Wat is moleculair? Elk kookproces is moleculair. Water dat overgaat in stoom is ook moleculair. Als ik stikstof gebruik, is het om smaken te verdiepen.

In de context waarin het woord nu gebruikt wordt, slaat stikstofboer op een boer die bij de productie relatief veel stikstof – ammoniak NH3) en stikstofoxiden (NOx) uitstoot. Stikstofoxiden komen in de landbouw vrij bij het gebruik van landbouwmachines, die namelijk op diesel lopen. Ammoniak komt vrij bij de rundveehouderij (circa 50%) en in mindere mate bij de varkens- ((circa 20%) en pluimveehouderij (circa 10%). Het beleid lijkt er nu vooral op gericht de uitstoot van ammoniak te beperken (waardoor in andere sectoren, zoals de bouw en het verkeer) een toename van de uitstoot van stikstofoxiden mogelijk is).

Eigenlijk is stikstofboer niet zo’n goed woord, ammoniakboer zou toepasselijker zijn. Maar dat woord is nog niet uitgevonden.

Definitie

stikstofboer (de, -en) boer, m.n. vee-, varkens- of kippenhouder, die bij de uitvoering van zijn bedrijf veel stikstof (m.n. in de vorm van ammoniak) uitstoot die vervolgens in het milieu terechtkomt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *