stikstofstrijder

geplaatst in: Woord van de dag | 1

De boerenprotesten die vandaag worden gehouden, hangen samen met maatregelen die de overheid wil nemen tegen de stikstofuitstoot in de agrarische sector. Als de ammoniakuitstoot door de boeren wordt aangepakt, zal dat namelijk onvermijdelijk leiden tot brodeloosheid onder de boeren. Dat is geen prettig vooruitzicht voor de boeren en vanuit dat perspectief is het boerenprotest te begrijpen.

Dat stikstof dit jaar zo hoog op de politieke agenda staat (en nu dus verantwoordelijk is voor de boerenprotesten), komt doordat een eenling, Johan Vollenbroek, ervoor gezorgd heeft dat de Nederlandse staat gedwongen wordt zich te gaan houden aan de eigen wetgeving betreffende de stiksstofuitstoot. Vandaag wordt hij in De Gelderlander getypeerd als stikstofstrijder, een woord dat op 17 augustus van dit jaar debuteerde in een kop in BN/DeStem:

Stikstofstrijder Vollenborek: Nederland is het vieste jongetje van Europa

Vollenbroek had namelijk bij de Raad van State een zaak aangespannen tegen de overheid, die zich niet bleek te houden aan de eigen stikstofwetgeving. De Raad van State oordeelde op 29 mei dat de overheid zich daar wel aan moet houden, waardoor veel bouwprojecten wegens stikstofuitstoot moesten worden stilgelegd, die weer opgestart kunnen worden als de stikstofuitstoot door boeren omlaaggaat. In een notendop is dat de stikstofproblematiek.

Het woord stikstofstrijder is de laatste dagen vaker in de media te lezen geweest en het woord lijkt in zekere mate in te burgeren. Het is een mooi gevormd woord door de allitererende st in van stik, stof en strijder.

Definitie

stikstofstrijder (de, -s) iem. die actie voert voor vermindering van de stikstofuitstoot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *