protestival

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Greenpeace gaat actievoeren op Schiphol, schrijft Het Parool vandaag:

Half december organiseert de milieuactiegroep een meerdaags ‘protestival’ op de luchthaven.

Protestival is een samentrekking of beter gezegd een porte-manteauwoord van de eerste letters van protest en de laatste letters van festival. Het woord is nog niet erg bekend in het Nederlands en werd slechts één keer eerder in een Nederlands medium aangetroffen: op 18 juni 2016 repte het Eindhovens Dagblad van een docent die verboden was te spreken op een protestival.

Hoewel protestival best in het Nederlands bedacht kan zijn door een creatieve porte-manteaubakker, is het ook denkbaar dat het woord overgenomen is uit het Engels, want in die taal is protestival al langer een vrij gewoon woord.

Definitie

protestival (het, -s) festival dat georganiseerd wordt als uiting van protest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *