klimaatdepressief

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Net als andere kranten schrijft ook Trouw vandaag over de blokkade die actievoerders van Extinction Rebellion gisteren opwierpen in Amsterdam. De krant interviewt onder meer een gepromoveerde klimatoloog die deelnam aan deze actie:

Zevenenhalf jaar bestudeerde hij het klimaat, met als promotieonderwerp het smelten van de ijskap in Groenland. Daar wordt niemand vrolijk van. Sterker, hij voelt zich wanhopig, boos en verdrietig. “De vooruitzichten zijn gruwelijk. Het beste scenario is dat de aarde in 2100 4 graden warmer is. Die ecologische crisis, die hongersnood ga ik straks meemaken.” Klimaatdepressief is hij ervan, net als veel jongeren.

Als zelfs gepromoveerde klimatologen het klimaat niet meer zien zitten, dan moet die klimaatverandering wel heel erg zijn, dat lijkt de boodschap van dit interview te zijn, waarin verder het woord klimaatdepressief opvalt.

Is dat een nieuw woord? Niet helemaal. Het stond één keer eerder in een krant. Dat was vorig jaar maakte op 15 oktober, toen de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) over de aanhoudende droogte schreef:

Ook de droogte houdt nog aan. En we moeten nog veel meer doen om niet al binnen twintig jaar een kritische grens te bereiken, zegt het IPCC. Een mens zou er klimaatdepressief van worden. Dat helpt natuurlijk niet. Maar schaatsbanen bij 26 graden openen ook niet, denk ik. Je kunt ook de koelkast permanent openlaten. Of een airco aanschaffen en alle ramen openzetten.

Trouw bombardeerde klimaatdepressief vandaag meteen tot ‘Woord van de Dag’ en het is inderdaad een woord dat wel wat zegt over onze tijd. De kans dat het ingeburgerd raakt, lijkt aanwezig, al wil dat nog niet zeggen dat klimaadepressie meteen een erkende aandoening zal worden op de DSM-IV-lijst (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).

Interessant aan het bijvoeglijk naamwoord klimaatdepressief is vooral de structuur, waarin het eerst woorddeel de oorzaak van het depressief-zijn noemt. Dat is vrij uniek. Tijdens de kredietcrisis hebben we bijvoorbeeld niet een woord kredietdepressief of hypotheekdepressief aangetroffen.

Definitie

klimaatdepressief (bijvoeglijk naamwoord) depressief als gevolg van de (dreigende) klimaatverandering en de catastrofale gevolgen die daarvan worden verwacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *