doodscultist

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Hoe heet een aanhanger van een cultus? In het Engels is het simpel, in die taal heb je cult figures (cultfiguren) en cultists. Cultfiguur staat in Van Dale, maar cultist (nog) niet, hoewel dat woord de laatste jaren ook in onze taal steeds vaker wordt aangetroffen.

Vandaag maakt een samenstelling met cultist zijn debuut in de Nederlandstalige media; doodscultist. Leon de Winter schrijft in zijn Telegraaf-column over de activsten van Exctinction Rebellion en haalt daarin het Engelstalige medium Spiked aan:

’Zoals alle doodscultisten,’ zo schrijft Spiked, ’delen ze pamfletten uit met de term DE WAARHEID. De pamfletten voorspellen vloed en vuur: „We verkeren in nood. Zeeniveaus stijgen… Afrika en de Amazone staan in brand.” Het enige woord dat ontbrak, was sprinkhanen. Ze blijven niet ver achter bij deze beproevingen van de zondige mensheid.’

Doodscultist is dus een letterlijke vertaling van death cultist (‘Like all death cultists, they handed out leaflets that contained within them ‘THE TRUTH”’, schrijft Spiked). Als Spiked én Leon de Winter gelijk hebben dat Extinction Rebellion voortkomt uit een soort eindtijdgeloof, dan is doodscultist een woord dat de geest des tijds weerspiegelt. Wie weet wordt het als zodanig wel een begrip – net als het nu nog onbestaande woord doodscultisme (het aanhangen van een doodscultus).

Definitie

doodscultist (de, -en) toegewijde of kritiekloze aanhanger van een doodscultus, vertaling van Engels death cultist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *