gordelweigeraar

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteravond bij Jinek ging het over het gordelgedrag van minister Eric Wiebes. De bewindsman blijkt achter in de auto namelijk vaak geen gordel te dragen.

Het dragen van de autogordel is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook heel verstandig, want bij een ongeval kan zo’n gordel er bijvoorbeeld voor zorgen dat de passagier niet uit de auto geslingerd wordt en daarbij zwaar lichamelijk letsel oploopt. Gebeurt dat wel, dan levert dat niet alleen een hoop ellende op voor de persoon die geen gordel heeft gedragen, maar ook voor de maatschappij, die in veel gevallen meebetaalt aan het herstel of de arbeidsongeschiktheid van de nalatige passagier.

Vandaag wordt gordelweigeraar Wiebes in de media scherp bekritiseerd. Vandaar dat hij publiekelijk zijn excuses aanbiedt. Of zoals het Algemeen Dagblad schrijft:

Gordelweigeraar gaat door het stof en maakt boetebedrag over aan Veilig Verkeer Nederland

Gordelweigeraar maakt zo zijn debuut in de media, maar het is de vraag of het in het geval van Wiebes een correcte typering is. Het woord weigeraar – bijvoorbeeld in dienst– of totaalweigeraar – suggereert doorgaans een principiële weigering van een bepaald verplichting. In het geval van Wiebes is het niet helemaal duidelijk of hij principieel weigert een autogordel te dragen of dat hij uit pure laks- of dwarsheid het dragen van de autogordel nalaat dan wel het nut van het dragen van een gordel niet inziet.

In het geval van een bewindspersoon is geen van de motieven voor het gordelweigeren verstandig. Bewindspersonen hebben een voorbeeldfunctie en elke suggestie dat een bewindspersoon zichzelf boven de wet verheven acht, is schadelijk voor het idee achter de handhaving van wet- en regelgeving, bijvoorbeeld door de politie. Wat doet het voor de geloofwaardigheid van de wetshandhaver die een achterbankpassagier zonder gordel op de bon slingert en zich verweert door te verwijzen naar het foute gordelgedrag van de minister?

Definitie

gordelweigeraar (de, -s) iemand die principieel of op grond van een ander motief weigert een autogordel te dragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *