schoneleibeleid

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren schreef de NOS op de website:

Het Verbond van Verzekeraars wil onderzoeken of een zogenoemd ‘schone-lei-beleid’ voor ex-kankerpatiënten die al een aantal jaren genezen zijn verklaard, ook in Nederland kan worden ingevoerd. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) pleit daarvoor.

Schoneleibeleid – dat zonder spaties of streepjes mag worden gespeld – is gebaseerd op de uitdrukking met een schone lei beginnen in de betekenis ‘een heel nieuw begin maken’, zonder last van eerdere ongemakken, tegenslagen of overtredingen. De uitdrukking wordt in dit geval gebruikt voor patiënten die genezen verklaard zijn en bij het afsluiten van contracten geen last mogen hebben van hun ziektegeschiedenis.

Zulk beleid is nodig, want ex-patiënten, vooral ex-kankerpatiënten hebben nu vaak de rest van hun leven ten onrechte last van wat in verzekeraarskringen de brandendhuisclausule wordt genoemd. Die clausule houdt in dat geen risico wordt gedekt als dat zich bij het ingaan van de verzekering al heeft voorgedaan.

Schoneleibeleid is alleen al vanwege de assonantie een mooi woord. Bovendien is het multitoepasbaar en beantwoordt het beleid waarnaar dit woord verwijst aan een zeker gevoel van maatschappelijke rechtvaardigheid. Al die kwaliteiten willen overigens niet zeggen dat dit woord daadwerkelijk ingeburgerd raakt.

Definitie

schoneleibeleid (het, g.mv.) beleid van bijvoorbeeld hypotheekverstrekkers en verzekeraars, waarbij (kanker)patiënten die genezen verklaard zijn niet als een verhoogd risico worden beschouwd, maar gelijk aan anderen worden behandeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *