jubelfonds

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In De Telegraaf schrijft Annemarie van Gaal vandaag over het miljardenfonds dat het kabinet wil opzetten:

Even terug naar het jubelfonds. Ik vind het een prima idee om met de huidige lage rente een fonds te starten waarin we tientallen miljarden euro’s gaan beleggen en vervolgens het rendement zullen besteden aan eenmalige uitgaven die goed zijn voor de toekomst voor Nederland. Het kabinet beraadt zich er nog over wélke uitgaven het fonds gaat bekostigen.

Jubelfonds is gevormd met het werkwoord jubelen, maar verwijst ook naar een afleiding daarvan: verjubelen (‘verbrassen’). Het beoogde miljardenfonds is immers bedoeld om veel geld te investeren in onze economie, zodat de welvaart op langere termijn op peil blijft. Daartoe gaat de overheid veel geld lenen. Dat is gunstig, aangezien de rente laag is. Nog wel. Want als de rente ooit weer stijgt, moet het fonds geherfinancierd worden en wordt de rekening ervan wellicht aan latere generaties gepresenteerd. Jubelfonds heeft dan ook niet een louter positieve bijklank.

Definitie

jubelfonds (het, -en) investeringsfonds dat opgezet wordt door de overheid die miljardenoverschotten op de begroting heeft en bovendien tegen een lage rente  investeringen kan doen die aantrekkelijk en verstandig gevonden worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *