luchtvluchteling

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De klimaatvluchteling, de milieuvluchteling, zelfs de zeespiegelvluchteling zijn al enige tijd bekende figuren in de media. Afgelopen weekend kwam daar de luchtvluchteling bij: iemand die op de vlucht is geslagen voor de slechte lucht in zijn woon- en/of werkplaats.

Trouw schreef afgelopen zaterdag:

Dat mensen moeten verhuizen om vrijer te kunnen ademen, is eigenlijk ‘idioot’, zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. Toch weet het Longfonds uit een eerdere peiling dat ruim dertig mensen dat hebben gedaan. Hoeveel ‘luchtvluchtelingen’ er op dit moment zijn, is niet bekend. Maar het zijn er eerder meer dan minder geworden.’

Hoe treurig het fenomeen ook moge zijn, luchtvluchteling is wel een mooi woord. Dat komt door de assonerende samenstellende delen.

Qua betekenis lijkt luchtvluchteling enigszins op smogvluchteling, een woord dat we in 2016 eenmalig aantroffen (in het Nieuwsblad, een Belgische krant). Vluchteling zou sowieso de komende tijd weleens productiever dan in het verleden kunnen worden. Droogtevluchteling, hittevluchteling – ze staan allemaal op het punt van courant worden.

Definitie

luchtvluchteling (de, -en) iemand, m.n. een longpatiënt, die verhuist of migreert vanuit een gebied met slechte luchtkwaliteit naar een gebied met relatief schone lucht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *