coëfficiëntenpolonaise

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren schreef De volkskrant over een nieuw woord in de sportjournalistiek: coëfficiëntenpolonaise. Dit nogal merkwaardig ogende woord is recentelijk in onze taal geïntroduceerd door journalist Michel Abbink van Voetbal International. Wat er precies mee bedoeld wordt, laat zich nog niet zo gemakkelijk beschrijven, maar intrigerend is het woord in elk geval wel. Dat komt door de botsing van twee woorden die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben: het ‘feest- en kermiswoord’ polonaise en de droge wiskundige term coëfficiënt, waarmee gewoonlijk wordt bedoeld een ge­ge­ven con­stan­te fac­tor van een on­be­ken­de of ver­an­der­lij­ke groot­heid.

Een polonaise en een coëfficiënt – hoe vallen die twee te rijmen?

Blijkbaar lukt dat in het voetbal, want coëfficiëntenpolonaise is vooralsnog duidelijk een voetbalterm die ontstaan lijkt te zijn uit pure vreugde omdat de gezamenlijke Nederlandse voetbalclubs onder aanvoering van Ajax de laatste tijd weer wat beter presteren op Europees niveau. Die prestaties worden uitgedrukt in zogeheten UEFA-coëfficiënten. Het UEFA-coëfficiënt is dus een middel om een land (of een club) op sterkte te rangschikken. De berekening ervan vindt plaats door het aantal punten dat een land behaald heeft (winst is één punt, gelijkspel een half punt, verlies nul punten) te delen door het aantal deelnemende clubs.

Hoe beter de clubs uit een land presteren, hoe hoger het coëfficiënt en hoe hoger ook een land stijgt op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Een hoge plaats op die ranglijst van UEFA bepaalt uiteindelijk hoeveel clubs er mogen deelnemen aan Europese toernooien.

Gegeven deze achtergrond laat coëfficiëntenpolonaise zich omschrijven als een min of meer als vrolijk feit ervaren stijging van een voetballand op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Maar hoe vat je dat samen in een min of meer woordenboekwaardige definitie? Die is eigenlijk nauwelijks mogelijk zonder een preliminaire omschrijving van het woord coëfficiëntenlijst.

Definitie

coëfficiëntenlijst (de, -en) ranglijst van sportclubs gemaakt op basis van in coëfficiënten uitgedrukte wedstrijdscores

coëfficiëntenpolonaise (de, -s) als feestelijk ervaren stijging op een coëfficiëntenlijst, m.n. die van de UEFA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *