foeigesprek

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag heeft iedereen het opeens over foeigesprekken. Dat komt door een uitzending van Nieuwsuur, gisteravond, waaruit blijkt dat in bepaalde zedenzaken geen vervolging van de vermoedelijke dader wordt ingesteld, maar een ‘foei-gesprek’ met hem of haar wordt gevoerd.

De officiële benaming is volgens de politie een ‘normerendgesprek’ of ‘stopgesprek’. Maar in het politie-dossier van de ouders staat wel degelijk ‘FOEI-gesprek’ en zo is het ook gecommuniceerd naar de ouders.

De NOS spelt foeigesprek met een koppelteken tussen de samenstellende delen, maar naar analogie van vergelijkbare samenstellingen (samenstellingen met een tussenwerpsel en een zelfstandig naamwoord) zoals goedendagzeggen en wowmoment moet foeigesprek zonder koppelteken worden geschreven.

Politieterm

Ook al is het geen officiële term, het woord foeigesprek moet in kringen van politie en justitie al langer bestaan. In de journalistiek en de omgangstaal tussen burgers is het woord tot nu toe onbekend geweest. In de krantendatabase is slechts één oudere vindplaats van het woord te vinden, in de Gooi- en Eemlander, 29-9-2017, al gaat her in dat geval over een ambtelijk gesprek van een burgemeester met een raadslid dat te veel gemeentegeld had gedeclareerd:

Onze burgemeester is verplicht aangifte te doen. Hij laat het nu bij een foei-gesprek.

Op Twitter is het woord al wel sinds 2011 te vinden, vooral in tweets van politieagenten.

Dit bevestigt dat foeigesprek oorspronkelijk een officieuze politievakterm is.

Door het Nieuwsuur-item staat foeigesprek nu helemaal op de kaart, vooral omdat de handelwijze van de politie die door dit woord wordt aangeduid maatschappelijke verontwaardiging opwekt. Kans op brede inburgering van foeigesprek ligt dan ook voor de hand.

Definitie

foeigesprek (het, -ken) indringend gesprek, m.n. van een politiefunctionaris of een andere wetshandhaver, met iemand die een regel of wet heeft overtreden, in voorkomende gevallen ook wel met de (vermoedelijke) daders van een misdrijf, synoniem stopgesprek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *