zwelgmeisje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw schrijft vandaag over ‘het zeventienjarige popfenomeen Billie Eilish’, dat aanstaande zaterdag op Lowlands optreedt. De krant betitelt haar als ‘de duistere koningin van de zwelgmeisjes’. Ze is namelijk een rolmodel voor meisjes en jonge vrouwen, die zich herkennen in ‘de weltschmerz van een tiener’, zoals Trouw haar songs over angsten en depressies kenschetst:

Haar fanschare wordt voor een groot deel gevormd door tienermeisjes die hun eigen zorgen herkennen in Eilish’ songs, die zich veelal kenmerken door een duistere om niet te zeggen depressieve sfeer.

Het woord zwelgmeisje wordt niet verklaard in het artikel, maar uit de context valt meteen op te maken dat met dit woord meisjes worden bedoeld die zwelgen in puberale weltschmerz. Dat is opmerkelijk, want zwelgen is een werkwoord met diverse betekenissen, waaronder gulzig zijn, schrokken en ‘helemaal opgaan in geluk of verdriet’ en in theorie kan zwelgen in zwelgmeisje al die betekenissen hebben. Bij zwelgen denken we tegenwoordig kennelijk eerder aan emoties (bv. zwelgen in verdriet) dan aan schrokken.

Heel in de verte herinnert zwelgmeisje trouwens aan zwelgkind, een neologisme uit de Modermismen van Kees van Kooten.

Definitie

zwelgmeisje (het, -s) meisje dat helemaal opgaat in emoties, zoals verdriet en weltschmerz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *