singleschaamte

geplaatst in: Woord van de dag | 5

We schamen ons tegenwoordig kennelijk te pletter, getuige recentelijk geïntroduceerde woorden als klimaatschaamte, vleesschaamte en vliegschaamte. Schaamte is dan ook een productief tweede lid in samenstellingen geworden. Dat bleek ook gisteren maar weer: Het Parool publiceert een artikel over singleschaamte:

Singleschaamte: ‘Je mag niet mislukken in de liefde’

Singleschaamte is schaamte die mensen voelen (of volgens anderen geacht worden te voelen) als ze single zijn. Die schaamte komt voort uit het feit dat samenzijn of een relatie hebben de norm is in onze samenleving, aldus een in het artikel aangehaalde sociologe:

Veel verhalen in boeken, films of op televisie eindigen met het vinden van de liefde. We begrijpen het als je ontslagen wordt of je tentamen niet haalt, maar o wee als je niet succesvol bent in de liefde. We hebben zelfs nog liever dat iemand ongelukkig in een relatie is, dan dat ie single is. Je mag overal in mislukken, behalve in de liefde.

Singleschaamte is een aantrekkelijk woord vanwege de allitererende delen single en schaamte. Soloschaamte zou vanuit het alliteratieperspectief een mooi alternatief zijn.

Definitie

singleschaamte (de, g.mv.) schaamte die mensen voelen (of volgens anderen geacht worden te voelen) als ze (langdurig) single zijn

5 reacties

 1. Coen Winkelman

  … en dat terwijl binnen 20 jaar 47% van de Nederlanders alleen wonen (Radar) -heeft liefde op afstand heeft de toekomst?

 2. Gaasterlân-Man

  Wanneer ik zo’n ouder ANWB-echtpaar zie in identieke kleding dan schiet ik als single vrij snel in een duo-depressie!

 3. Steinberg, Mia

  Vandaag de eerste E-Mail ontvangen. Ik heb met plezier alles gelezen.
  Aangezien ik al 55 jaar in Duitsland woon heb ik bij de laatste familiebijeenkomst gemerkt
  dat mijn Nederlands ouderwets geworden is.
  Vandaar mijn interesse.

 4. Paul Uitdenbogaard

  Wat een onzin, dit woord. Als een relatie niet (meer) werkt dan gaat ‘ie uit. Niets om je voor te schamen. Misschien zouden we een woord moeten verzinnen die ongelukkig zijn in hun relatie maar er in blijven ‘hangen’. Hanger?? Angsthaas?? (Angst voor het alleen zijn.) Sinds vier jaar ben ik single, na een relatie van 15,5 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *