martelfokker

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen donderdag stond er een artikel in Trouw over een fokker van katten met ‘onnatuurlijke kenmerken waardoor ze niet in staat zijn tot natuurlijk gedrag’. In de krant wordt de fokker van zulke ‘designerkatten’ aangeduid als een martelfokker, ogenschijnlijk in navolging van ‘dierenrechtenorganisatie Dier&Recht’.

Martelfokker is een afleiding van het werkwoord martelfokken, dat een jaar geleden in Trouw zijn mediadebuut beleefde, eveneens in een artikel over designerkatten. Uit dat artikel blijkt dat dierenorganisaties het fokken van zulke katten martelfokken noemen.

Ook zonder deze context zou wel duidelijk zijn geweest dat martelfokker een activistische term is voor een fokker van designerdieren, incidenteel ook wel aangeduid als een designerfokker. Dat komt doordat dit woord is samengesteld met het werkwoord martelen, dat in dit geval ‘kwellen’ betekent. De designerdieren hebben namelijk vaak gebreken als gevolg van de ingefokte kenmerken.

Definitie

martelfokker (de, -s) (ongunstig) fokker van designerdieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *