clichétoerist

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Vorige week debuteerde het woord clichétoerist in een foto-onderschrift in de Volkskrant en vandaag schrijft Trouw een artikel onder de kop

Instagram: dé reisgids voor clichétoeristen

Weliswaar is het woord clichétoerist in het verleden op Twitter en op internet een paar keer aangetroffen, maar in de reguliere media is het een nieuw woord. Het is wel heel opmerkelijk dat het woord nu zo kort achterelkaar in twee kranten opduikt. Of zou dat te maken hebben met de vakantieperiode?

Clichétoerist mag dan nieuw zijn in onze taal, in het Engels zijn cliché tourism en cliché tourist al een paar jaar vrij gewoon, getuige titels als

16 ways to avoid being the cliché tourist in Paris

De woorden verwijzen naar het massatoerisme naar gebieden waar je geweest moet zijn om sociaal mee te tellen. De clichétoerist kenmerkt zich doordat hij op het idee komt om naar zo’n gebied of plaats te reiezen door foto’s van socialemediavrienden die er al zijn geweest. En ten bewijze dat hij er vervolgens zelf ook is geweest, plaatst de clichétoerist foto’s van zijn bezoek aan de clichébestemming – alles onder het motto pics or you weren’t there – op Facebook of Instagram.

Definitie

clichétoerist (de, -en) toerist die net al vele anderen reist naar een bestemming waarvan hij foto’s op de sociale media heeft gezien en die hij daarom als een bezoekwaardige plek beschouwt, vertaling van Engels cliché tourist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *