jeukpiek

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Op NOS Teletekst stond gisteren dat de eikenprocessierupsjeukpiek voorbij is. Ogenschijnlijk een mooi woord voor het scrabblebord, ware het niet dat het daar niet op past. Tijdschrift Linda verkortte het vandaag tot jeukpiek, uit scrabbleoogpunt een veel behapbaarder woord.

Jeukpiek is gevormd met het woord piek in de betekenis hoogtepunt zoals je dat ook aantreft in grieppiek of ozonpiek. Die betekenis is een figuurlijke toepassing van piek in de betekenis ‘plaats waar een gra­fiek scherp naar bo­ven gaat en daar­na weer sterk daalt’. Kortom jeukpiek verwijst naar een denkbeeldige grafische weergave van het aantal gevallen dat patiënten getroffen zijn door jeuk ten gevolge van aanraking met de haartjes van de eikenprocessierups.

Jeukpiek is een periodiek gelegenheidswoord, net als grieppiek. Mogelijk wordt jeukpiek in de toekomst wel vaker aangetroffen, namelijk in de periode waarin de processierups actief is.

Definitie

jeukpiek (de, -en) tijdelijk zeer hoog aantal jeukgevallen als gevolg van de overlast die veroorzaakt wordt door processierupsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *