afvalinfarct

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Door de financiële problemen van de Amsterdamse afvalcentrale AEB dreigt er een afvalinfarct in Amsterdam, schrijft De Telegraaf vanmorgen:

Volgens de VA bestaat de kans dat binnenkort het huishoudelijk afval in Amsterdam en negentien gemeentes in de omgeving niet meer opgehaald kan worden, als financiële garanties voor de AEB nog langer uitblijven.

Infarct verwijst volgens de Dikke Van Dale figuurlijk naar een ont­re­ge­ling van of blok­ka­de in een eco­no­misch pro­ces of maat­schap­pe­lijk ver­schijn­sel. Het woord is productief in samenstellingen als arbeidsmarktinfarctda­ta-in­farctin­for­ma­tie-in­farctmobiliteitsinfarcttransportinfarctver­keers­in­farctver­voers­in­farctzorginfarct, die allemaal verwijzen naar het vastlopen van een regulier proces. Vanuit deze betekenis van infarct is afvalinfarct gemakkelijk te verklaren als ‘het ontregeld raken van de afvalinzameling en -verwerking.

Hoewel het woord afvalinfarct nieuw is, is het verschijnsel niet nieuw. We kennen dat onder meer uit Napels, maar ook in Amsterdam dreigde de vuilnisverwerking eerder al eens ontregeld te raken. Het Algemeen Dagblad schreef daar in 2005 al eens over, toen onder het kopje vuilnisinfarct.

Definitie

afvalinfarct (het, -en) ontregeling van de afvalinzameling en -verwerking, m.n. het verschijnsel dat vuilnis niet meer opgehaald en/of verwerkt kan worden, waardoor het in de openbare ruimte achterblijft en gezondheidsproblemen kan veroorzaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *