snuffelsoftware

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Diverse kranten, waaronder Tubantia, schrijven vandaag dat Chinese autoriteiten snuffelsoftware plaatsen op de mobiele telefoons van toeristen:

De Chinese grenspolitie installeert in Xinjiang stiekem software op de mobiele telefoons van toeristen. De surveillanceprogramma’s downloaden persoonlijke informatie, in een poging de afgelegen provincie onder controle te houden, meldt The Guardian op basis van eigen onderzoek.

Snuffelsoftware is geen volstrekt nieuw woord, maar het is wel alweer acht jaar geleden dat het voor het laatst in de krant heeft gestaan. Destijds was dat in een Volkskrant-artikel over de Duitse overheid, die ‘Bundestrojaner’ op pc’s van burgers zou hebben gezet.

Ook al is het nog niet echt courant, snuffelsoftware moet wel een woord met toekomst zijn, gezien alle berichten over landen die steeds meer over burgers willen weten. Snuffelstaten worden zulke landen wel genoemd. Van Dale definieert snuffelstaat als  ‘staat die i.v.m. de bin­nen­land­se vei­lig­heid op gro­te schaal in­for­ma­tie over bur­gers re­gis­treert (en ana­ly­seert), met de bij­ge­dach­te dat hier­door de pri­va­cy van de bur­gers wordt ge­schon­den’.

Net als snuffelstaat is snuffelsoftware gevormd met snuffelen in de figuurlijke betekenis ‘uit nieuwsgierigheid min of meer heimelijk rondkijken in andermans eigendommen (spullen én data)’. Het is een woord met een vrij ongunstige betekenis.

Definitie

snuffelsoftware (de, g.mv.) software die geplaatst wordt op computers, smartphones e.d. om informatie over de gebruiker ervan op te sporen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *