blingblingfeministe

geplaatst in: Woord van de dag | 1
In dagblad De Limburger reageert Johan van de Beek vandaag op een tweet die NRC-columnist Bas Heijne afgelopen zondag plaatste. Naar aanleiding van het bezoek van koningin Máxima aan de Saoedische kroonprins (en tevens moordverdachte) Mohammed bin Salman, schreef Heijne:
De Saoedische kroonprins zet fopfeminisme in om zijn wrede, nietsontziende bewind hip te maken in t westen. Blingbling feministes als Maxima & Ivanka Trump & Neelie Kroes spelen dat spel vrolijk mee. Blamage.
Van de Beek gaat nader in op de term blingblingfeministe. Die mag in Nederland nieuw zijn, maar dateert al uit 2010. In dat jaar schreef journaliste Isabelle Mayault in Mashallahnews over het blingblingfeminisme van de Libanese schrijfster Joumana Haddad:
Mayault vindt Haddad een blingblingfeministe omdat ze het both ways wil hebben. Aan de ene kant schept ze op over het vele geld dat ze verdient en aan de andere kant haat ze het als een man met wie ze uit gaat eten niet de rekening betaalt.
Eerlijk gezegd vinden we het lastig om op basis van een paar bronnen blingblingfeministe te definiëren. In het artikel heeft Mayault het over ‘bling-bling feminism following the example of the Sex and the City heroins’. Op grond daarvan zouden we kunnen concluderen dat een blingblingfeministe een feministe is die erg gehecht is aan mooie spullen en uiterlijk vertoon en zich graag wil laten zien in chique kringen.

Definitie
blingblingfeministe (de, -s) feministe van rijke komaf die gehecht is aan uiterlijk vertoon

  1. mar selderijk

    Schitterend dat woord ‘Blingbling feminisme’..Natuurlijk kennen wij allemaal? de term bling bling…Dank je Bas Heijne. Nietsontziend commentaar. Met het oog op volgend jaar (G20 in Ryad) schijn je zonder enig (morele antenne) met een moordenaar een onderonsje te kunnen hebben. Raoul du Pré had vanochtend in de Volkskrant een mooi achterdeurtje voor ongemakkelijke situaties…De bling blingfeministe had afgelopen zondag last van een ‘plotseling opkomend griepje’…Helaas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *