siëstabeweiding

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Bij warm weer, zoals afgelopen twee dagen, nemen veehouders volgens LTO Nederland massaal maatregelen om hittestress bij hun dieren te voorkomen. Zo laten veel boeren de koeien overdag in de stal staan, waar het koeler is, en laten ze de koeien ‘s avonds of ‘s nachts naar buiten:

‘Siëstabeweiding’ noemt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) deze omkering in het ritme van de koe.

Siëstabeweiding is geen nieuw, maar op het eerste gezicht wel een opmerkelijk woord, want bij siësta denk je automatisch aan de middag (‘beweiding tijdens de siësta), maar in het geval van siëstabeweiding worden de koeien dan juist níét beweid.

Siëstabeweiding is voor stadse mensen dan ook allerminst een doorzichtige samenstelling, die we net even anders moeten parafraseren: de koeien houden ‘s middags een paar uur siësta in de stal.

In het agrarische vakblad Boerderij maakte het woord in 2011 zijn debuut. Destijds werd het niet in verband met hitte gebruikt, maar simpelweg als agro-economische term: siëstabeweiding, waarbij de koeien ‘s middags op stal rondhangen en alleen ‘s ochtend en ‘s avonds het weiland in gaan, levert namelijk een hoger rendement van het grasperceel op, vooral als de beweiding plaatsvindt op een weidestrip (een afgezet stuk weiland), zodat de koeien elke keer een verse strook grasland tot hun beschikking hebben als ze naar buiten gaan. Door dit weidestrippen (zo heet deze vorm van beweiding) zie je tegenwoordig vaak veel koeien op een heel klein stukje weiland staan.

Nachtelijke beweiding vanwege de hitte wordt trouwens ook wel nachtbeweiding genoemd, of zoals boer Bert even verderop in het dorp zegt: ‘Grazen onder de sterren, dat vinden de dames romantisch’. Met die dames bedoelt hij natuurlijk de koeien Bella II, Clara V, Clarabella VII en hun (half)zusters.

Definitie

siëstabeweiding (de, g.mv.) beweiding tijdens de ochtend en de namiddag of (in geval van uitzonderlijke hitte overdag) de nacht

nachtbeweiding (de, g.mv.) beweiding in de nachtelijke uren, bv. tijdens een hittegolf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *