Hoe komen we aan het woord bikini?

geplaatst in: Etymologie | 0

Op 30 juni 1946 (uitgaande van onze tijdzone) brachten de Amerikanen een atoombom tot ontploffing op een eiland of eigenlijk een atol in de Grote Oceaan: Bikini. Het was de eerste van een reeks proefexplosies die de Verenigde Staten tot 1954 zouden uitvoeren op het Micronesische eiland.

In datzelfde jaar, 1946, bedacht de Franse ingenieur Louis Réard (1897-1984) een nieuw soort badpak, bestaande uit een broekje zonder pijpen en een bovenstukje dat de boezem bedekt. Niet lang daarvoor had modeontwerper Jacques Heim een minuscuul zwembroekje ontworpen dat hij atome had genoemd. In reactie daarop noemde Réard zijn tweedelige zwempakje, de atoomproef op Bikini indachtig, bikini.

Wat naar verluidt bij de naamgeving meegespeeld heeft, is dat Réard verwachtte dat zijn creatie in de modewereld zou inslaan als een (atoom)bom. Dat was inderdaad het geval. Niettemin zou het nog tot 1951 duren tot het woord bikini ook was doorgedrongen in de Nederlandse taal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *