genderzwerver

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In een foto-onderschrift bij een artikel in Trouw over transmensen wordt iemand getypeerd als genderzwerver. Pas als je de papieren krant erbij pakt, blijkt wat met genderzwerver wordt bedoeld, want daar staat onder de foto niet alleen het woord ‘genderzwerver’, maar ook de tekst:

Ik wil niet kiezen en doe dat dan ook niet. Voorlopig blijf ik zwerven tussen man en vrouw. In volle overtuiging.

Genderzwerver lijkt een gelegenheidswoord, maar is dat bij nader inzien toch niet. In de Volkskrant blijkt het woord in 2016 al een keer te zijn gebruikt. In een interview op 24 december 2016 zei een genderactivist:

Meneer, mevrouw, dat wordt samen mevreer. ‘Me’ haal je d’r af, hou je vreer over en dat ben ik. Ik zie mijzelf als een genderqueer of gendermeander, iemand bij wie gender nogal heen en weer gaat. Niet man en niet vrouw, ik zwerf een beetje heen en weer. Een genderzwerver! Dat ben ik ook. Zo de wind waait, waait mijn gender.

Mogelijk is genderzwerver een vertaling van een van de Engelse termen gender drifter of gender wanderer, die in het Angelsaksische taalgebied sinds 2013 sporadisch worden aangetroffen. Op Twitter komt genderzwerver al wat vaker voor, maar echt courant is de term nog niet.

Definitie

genderzwerver (de, -s) iemand met een gen­der­iden­ti­teit die niet spe­ci­fiek man­ne­lijk of vrou­we­lijk is, synoniem genderqueer, mogelijk een vertaling van Engels gender drifter of van gender wanderer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *