kantoorkat

geplaatst in: Actueel | 1

Vandaag is het officieel ‘hond-mee-naar-kantoordag’, een ontlening aan de Engelse term bring your dog to work day. Zo’n kantoorhond schijnt stress te verminderen en de arbeidsproductiviteit te verhogen, vandaar dat in sommige hippe en trendy bedrijven honden op het werk worden toegestaan.

Voor thuiswerkende ZZP’ers is er een goed alternatief: de kantoorkat. Die hoef je niet mee te nemen naar je werk, die ligt ‘s ochtends vroeg al naast je toetsenbord op je te wachten. Of ook wel – in het geval van lexikatten (de lexicografie ondersteunende kantoorkatten) – naast het beeldscherm, op een stoel of in de gelezenkrantenbak.

Kantoor is overigens een productief eerste woorddeel in samenstellingen met een diernaam aan het worden, want we troffen in diverse media ook al de woorden kantoorgoudvis, kantoorhamster, kantoorkanarie, kantoorparkiet en kantoortijger aan. Met dat laatste woord wordt trouwens een mens bedoeld: iemand die niet weg te slaan is uit het kantoor, een kantoorbeest dus.

Ook kantoorslang verwijst doorgaans niet naar een kantoorhuisdier, maar naar de specifieke taal die of het specifieke jargon dat mensen delen die op hetzelfde kantoor werken.

Definitie

kantoorhond (de, -en) huisdier van een werknemer die gedoogd wordt op kantoor omdat hij een ontstressend effect zou hebben op de werknemers en hun arbeidsproductiviteit schijnt te verhogen

kantoorkat (de, -ten) kat die een eigen plaats opeist in een kantooromgeving en werkers geregeld afleidt van de uitvoering van hun taken

  1. Tressy Arts

    Ha! Eindelijk iemand anders die lexikatten waardeert! Mijn kat heet zelfs Lexy, een afkorting van ‘lexicographica arabica’, en ze heeft zeer waardevolle bijdragen geleverd aan, de oplettende lezertjes raden het al, een Arabisch woordenboek, door plaats te nemen op muismatten, toetsenborden, en woordenboeken waarin ik net iets wilde opzoeken. Of schoot.
    Ik ben ervan overtuigd dat de kantoorkat me heeft behoed voor al te erge zinsverbijstering (een vaak voorkomende bijwerking van jarenlange lexicografie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *