tikkiebedelaar

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf bericht vandaag over een relatief nieuw fenomeen: de tikkiebedelaar. Dat is iemand die via zijn Instagramaccount een financiële bijdrage vraagt, bijvoorbeeld om een biertje, een broodje of een joint te kunnen kopen:

De afgelopen weken schoten ze als paddenstoelen uit de grond: accounts op Instagram met een Tikkielink in de beschrijving. Inmiddels is er zelfs een term voor, namelijk Tikkie-bedelaars. Met opvallende namen als broodje.tikkie, tikkievoorjonko (een jonko is een joint) of tikkie_voor_bier proberen de mensen achter de accounts volgers te verleiden om op de link te klikken die hen naar een Tikkie-omgeving leidt. Via betaalapp Tikkie kunnen mensen dan geld doneren. Vaak gaat het om jongeren onderling die elkaars accounts volgen.

Tikkiebedelaar is een samenstelling van bedelaar met tikkie, een ‘di­gi­taal be­taal­ver­zoek dat met een betaalapp wordt ver­zon­den, ge­noemd naar een betaalapp van ABN AMRO’. Het woord tikkie is trouwens al een soortnaam geworden. Mensen zeggen immers ‘Ik stuur je ff een tikkie’ als ze een betaalverzoek van een willekeurige bank aan een ander sturen.

Of tikkiebedelaar een woord met toekomst is, is nog moeilijk vast te stellen. Het woord klinkt in elk geval beter dan betaalverzoekbedelaar.

Definitie

tikkiebedelaar (de, -s) iemand die via een digitaal betaalverzoek probeert anderen een gift af te bedelen voor de aankoop van primaire levensbehoeften

Vond u dit artikel interessant? Sponsor de Taalbank dan veilig via Ideal of Paypal!    Totaal


    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *