libra

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een soort bitcoin, maar dan voor de massa. Zo omschrijft De Volkskrant vandaag de digitale munt waarmee we vanaf 2020 via Facebook kunnen gaan betalen. Facebook maakte de naam van de langverwachte digitale valuta eerder deze week bekend:

Het idee achter de Libra – eerder ook wel gekscherend ‘Zuckbucks’ genoemd – is dat hiermee op eenvoudige wijze betalingen kunnen worden gedaan, los van bestaande betaalmiddelen. Net als andere cryptomunten zoals de bitcoin wordt de Libra gebouwd op een blockchainnetwerk dat transacties kan verifiëren.

Net als andere muntnamen – van pond tot drachme en van dollar tot bitcoin – moet libra natuurlijk gewoon met een kleine letter gespeld worden.

De naam van de munt herinnert aan muntnamen als de Italiaanse lire en de Turkse lira, maar ook het Britse pond, dat £ als symbool heeft. Al die muntnamen gaan terug op het Latijnse woord libra. In het oude Rome werd met libra een gewichtje (en later ook een gewichtseenheid) van 12 ounces bedoeld, ruim vier ons. Die gewichtseenheid was de voorloper van ons huidige pond (500 gram).

Libra is een slim gekozen, bij een eeuwenoude financiële traditie aansluitende naam, omdat de Facebookmunt anders dan bijvoorbeeld de bitcoin een stablecoin is, een munt waarvan de waarde min of meer stabiel is omdat die gekoppeld is aan de waarde van een aantal andere munten, zoals de dollar en de euro

Definitie

libra (de, libra’s) op initiatief van Facebook geïntroduceerde cryptomunt met een min of meer stabiele waarde, bedoeld voor betalingen voor digitale transacties, Engels, ontleend aan libra, het Latijnse woord voor ‘pond’, waarvan onder meer de muntnamen lire en lira zijn afgeleid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *