megazonnevlam

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag schrijft De Volkskrant dat er een risico is dat de aarde binnen afzienbare tijd getroffen wordt door een megazonnevlam. Zo’n megazonnevlam oftewel supervlam zal de maatschappij ontwrichten en kan enorm veel schade aanbrengen in een totaal getechnologiseerde wereld.

Megazonnevlam is samengesteld van het versterkende voorvoegsel mega– (heel groot, heel krachtig) en het woord zonnevlam. Je kunt megazonnevlam daarom gemakkelijk parafraseren als ‘heel erg grote zonnevlam’ of ‘zeer krachtige zonnevlam’.

Woorden als megazonnevlam halen alleen maar het woordenboek als er onduidelijkheid kan bestaan over de betekenis ervan of als ze meer dan één betekenis hebben. Anders wordt megazonnevlam hooguit in een woordenboek opgesomd bij het lemma mega– én eventueel vermeld als synoniem bij een woord dat wel verklaringsbehoeftig is, zoals supervlam.

Supervlam is niet zomaar een enorme vlam, maar betekent specifiek ‘erg krachtige zonnevlam’. Uit de combinatie van de delen waaruit supervlam is gevormd (super en vlam), is de betekenis niet meteen af te leiden. Daarom is supervlam anders dan megazonnevlam geen doorzichtig, maar een verklaringsbehoeftig woord. Mits zo’n verklaringsbehoeftig woord geregeld in de media aangetroffen wordt, kan het worden vermeld in een woordenboek.

Overigens zou ook voor megavlam gelden wat voor supervlam opgaat: uit de delen van megavlam is niet op te maken dat in deze samenstelling met vlam een zonnevlam wordt bedoeld, waardoor megavlam evenmin als supervlam doorzichtig is.

Definitie

supervlam (de, -men) zeer grote en krachtige zonnevlam

mega- (…)  2 als versterkend eer­ste lid in zelf­stan­di­ge naam­woor­den ter aan­dui­ding dat het ge­noem­de zeer groot (ook wel zeer krachtig) is of iets zeer groot maakt: me­ga­bio­scoop, me­ga­brein, me­ga­chip, me­ga­dan­cing, me­ga­deal, me­ga­do­sis, me­ga­foon, me­ga­frau­de, me­ga­fu­sie, me­ga­graaf, me­ga­hit, me­ga­liet, megapixel, me­ga­plan, me­ga­pro­ject, me­ga­scoop, me­ga­sel­ler, me­ga­stad, me­ga­ster, me­ga­ten­toon­stel­ling, megazonnevlam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *