ritcoin

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De verkeerswegen in Nederlands slibben dicht en het Algemeen Dagblad schrijft daarom vandaag over een ‘Deltaplan’ voor het verkeer in ons land. Dat is hard nodig en op dit moment worden er dan ook allerlei proeven gedaan om verkeersdeelname te ontmoedigen, files te voorkomen en het verkeer beter te spreiden. Een van de mogelijke opties om de verkeersdrukte te lijf te gaan is de invoering van ritcoins:

Het Deltaplan stelt verder enkele opmerkelijke verkeersexperimenten voor. Zo komt er een proef, waarbij bewoners verhandelbare parkeerrechten krijgen. In twee andere pilots worden de gevolgen van een variabele bijtelling voor leaserijders bekeken. Tot slot krijgen bestuurders ‘ritcoins’ om te rijden in de spits. Ze kunnen deze spitsrechten, zo nodig bijkopen als ze vaker op de drukste delen van de dag moeten rijden, of verkopen.

Ritcoin – een creatief gevonden toespeling op bitcoin – maakt zo vandaag zijn debuut in de krant. Een ritcoin is geen echte munt, maar een – ongetwijfeld alleen digitaal verkrijgbaar én, als we het goed gelezen hebben, verhandelbaar – recht om gedurende zekere tijd met je voertuig in de spits te rijden.

Hoe aardig ritcoin ook gevonden is, het woord weerspiegelt wel een schijnbaar niet te stuiten taaltrend: het geheel of gedeeltelijk vervangen van Nederlandse door Engelse woorden. Want wat heeft het woord ritcoin dat rit(ten)munt niet heeft? Is rittenmunt soms op voorhand kansloos omdat het associaties oproept met misschien als oubollig ervaren woorden koffiemunt, uitrijmunt en wasmunt? En is ritcoin nou echt aantrekkelijker dan bijvoorbeeld rittenrecht (ritcoin ‘betekent’ immers een recht, een ‘spitsrecht’), omdat dankzij de associatie met bitcoin rond ritcoin de belofte van toekomst en vooruitgang hangt?

Coin zelf vormt momenteel nog geen bedreiging voor munt, maar in samenstellingen tref je deze Engelse pendant van onze oude vertrouwde naam voor onze duiten, centen, guldens en euro’s wel steeds vaker aan. Nog even en uw koffiemuntje is alleen nog maar geldig als u het coffee coin noemt, voor de wasbeurt in de wasstraat heeft u carwash coins nodig en voor uw legal support (ja, zo noemt een rechtsbijstandsverzekeringsmaatschappij haar dienstverlening), dan wel uw lexicografische informatie moet u gaan betalen met lexicoins.

Definitie

ritcoin (de, -s), digitaal betaalbaar recht dat je moet betalen om in de spits ergens met auto, motor e.d. te mogen rijden, naar analogie van Engels bitcoin gevormd met het Nederlandse woord rit (tocht met een voertuig)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *