proletenprotocol

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen weekend dook in het Algemeen Dagblad het woord proletenprotocol op. Naar aanleiding van het staatsbezoek van Trump aan Groot-Brittannië liet het AD protocoldeskundige Henrik de Groot aan het woord over (ongeschreven) protocollaire regels en gewoonten in de diplomatie en in de politiek. Die regels en gewoonten worden namelijk steeds vaker overtreden; je ziet dan ook steeds meer onbehouwen gedrag bij politici. Maar niet alleen bij hen. Ook in het uitgaansleven, op het werk en in de winkel, kortom in de dagelijkse omgang en het alledaagse verkeer, kom je meer en meer lomperiken, fielten en schobbejakken tegen. Voor hun gebrek aan manieren heeft de protocoldeskundige de term proletenprotocol bedacht: 

Geen rekening houden met de ander, dat is proletenprotocol. Dat is wat Trump doet. 

De Groot heeft dat woord overigens in 2015 al eens in een interview met Elsevier laten vallen, dus helemaal nieuw is het ook weer niet. Destijds gebruikte hij het naar aanleiding van het ongemanierde gedrag van Feyenoordhooligans in Rome. Hij typeerde dat als ‘een stuitend staaltje van proletenprotocol.’ (14-3-2015).

Aan de herdruk van zijn boek Protocol heeft De Groot nu een hoofdstuk ‘Proletenprotocol’ toegevoegd, waarmee het woord meteen een begrip is. De aanleiding daarvoor is – naar zijn zeggen – de opkomst van populisten van allerlei pluimage, die wangedrag in de politiek en de internationale diplomatie gewoon doen schijnen.

Proletenprotocol is een mooi allitererend woord, dat gevormd is met protocol in de betekenis ‘geheel van voorschriften en regels in het maatschappelijk verkeer, met name het internationale diplomatieke verkeer’. Aangezien een proleet ook wel een pummel of een ploert wordt genoemd, zouden pummelprotocol en ploertenprotocol trouwens mooie (en woordritmisch gezien misschien wel betere) alternatieven zijn geweest.

Definitie 

proletenprotocol (het, g.mv.) overschrijding van en/of lompe toepassing van de voorschriften en (fatsoens)regels in het maatschappelijk verkeer, met name in het internationale diplomatieke verkeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *