boreaalpraat

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Op de sociale media wordt sinds maart van dit jaar geregeld het woord boreaalpraat gebruikt. Vlak na de Statenverkiezingen, op 21 maart 2019, heeft dit woord zijn opwachting gemaakt in de Twittertaal. De aanleiding was de overwinningsspeech van FvD-voorman Thierry Baudet, die de loftrompet stak over het boreale Europa.

Een kleine maand later dook boreaalpraat ook op in de krant. NRC-columnist Lotfi El Hamidi schreef op 14 april naar aanleiding van een interview met Baudet in het programma ‘WNL op zondag’:

Wie een stevige aanpak verwachtte kwam van een koude kermis thuis. Het waren gezellige onderonsjes, waar Baudet bij zijn voornaam werd genoemd en mooie voorzetjes kreeg om zijn standpunten feitenvrij te verkondigen. Een kleine bloemlezing. (….) Over de kritiek op zijn boreaalpraat: ‘Totale flauwekul.’ Over de beschuldigingen van fascisme: ‘Fascisme is een linkse stroming, voortgekomen uit het communisme.’

Boreaalpraat verwijst niet alleen naar het bijvoeglijk naamwoord boreaal en het bijbehorende borealisme van Baudet, maar is tevens gevormd met een toespeling op het bestaande woord borrelpraat (niet ernstig te nemen praat, onzin, nonsens). Boreaalpraat zou je dan ook informeel kunnen omschrijven als ‘rechts-conservatief gezwam dat je niet al te ernstig moet nemen’.

Zou boreaalpraat géén toespeling op borrelpraat zijn, dan zou het trouwens meer voor de hand liggen te spreken over boreale praat, waarin het bijvoeglijk naamwoord boreaal de figuurlijke betekenis ‘onzinnig’ zou hebben.

Qua betekenis komt boreale praat overigens op hetzelfde neer als boreaalpraat, al worden de als boreaalpraat getypeerde uitlatingen van Baudet in feite wel steeds serieuzer genomen, wat onder meer blijkt uit het feit dat hij steeds weer in de schijnwerpers (én de media) weet te komen met zijn uitspraken.

Definitie

boreaalpraat (de, g.mv.) (ongunstig) vrijblijvende, niet sterk beargumenteerde rechts-conservatieve praat, die je eigenlijk niet serieus zou moeten nemen, synoniem onzin

Vond u dit artikel interessant? Sponsor de Taalbank dan veilig via Ideal of Paypal!    Totaal


    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *