diversiteitsverlof

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Bij ING kunnen alle werknemers jaarlijks een verlofdag naar keuze opnemen ter viering van een religieus feest, zoals het Suikerfeest of Divali. Diversiteitsverlof noemt De Telegraaf zo’n ‘vrije feestdag naar keuze’ vandaag, en volgens deze krant is dit type verlof een trend aan het worden:

De traditionele vrije Goede Vrijdag is op z’n retour. In plaats daarvan worden in steeds meer cao’s afspraken gemaakt over een ’vrije feestdag’ naar keuze. Dit diversiteitsverlof is in te zetten voor het Suikerfeest, maar ook voor bijvoorbeeld Chinees Nieuwjaar, Leids Ontzet of de maandag van carnaval.

Diversiteit betekent in het algemeen verscheidenheid, maar het woord wordt de laatste jaren meestal gebruikt als verkorting van begrippen als culturele, etnische, religieuze en/of seksuele diversiteit, dat wil zeggen het verschijnsel dat een samenleving etnisch en cultureel divers is. Ook in samenstellingen – variërend van genderdiversiteit tot diversiteitsbeleid – verwijst diversiteit naar deze maatschappelijke verscheidenheid. 

Afgaande op het tussenkopje in De Telegraaf‘Diversiteitsverlof weet plekje te veroveren bij cao-onderhandelingen’ – is diversiteitsverlof een kansrijk woord.

Definitie

diversiteitsverlof (het, diversiteitsverloven) werkverlof op een zelfgekozen (religieuze) feestdag, m.n. als onderdeel van actief diversiteitsbeleid van een onderneming of instelling

Vond u dit artikel interessant? Sponsor de Taalbank dan veilig via Ideal of Paypal!    Totaal


    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *