stalguerrilla

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen weekend maakte het woord stalguerrilla zijn mediadebuut in De Telegraaf. Het werd gebruikt ter aanduiding van (aangekondigde) illegale stalbezettingen door extremistische dierenactivisten die zo protesteren tegen de veehouderij in het algemeen: ze zijn namelijk tegen vleesconsumptie. De Telegraaf typeerde deze activisten gisteren dan ook als vegaterroristen (dat woord dateert alweer uit 2007) en had het opnieuw over stalguerrilla. Blijkbaar moet dat woord wat breder ingang vinden, aldus de Krant van Wakker Nederland.

Het is heel wel denkbaar dat het wat gaat worden met dit woord, want dierenextremisten (nog zo’n woord uit de Telegraaf-stal) hebben blijkbaar meer van dit soort acties op de rol staan. Althans, boeren vrezen dat zij in de toekomst het slachtoffer worden van dierenactivisten waarvoor zelfs de Stichting Wakker Dier geen waardering kan opbrengen. Dat blijkt uit een bericht dat vandaag in het Algemeen Dagblad staat. Waarschijnlijk kunnen de dieren zelf trouwens de acties van de dierenextremisten ook niet erg waarderen: ze krijgen er stress van en als die dierenactivisten bovendien ziekten in de stal introduceren, moeten de dieren ook nog eens worden geruimd. Dan heb je als slachtdier écht voor niets geleefd.

Stalguerrilla is op het oog een voorspelbare samenstelling met guerrilla. Het eerste woorddeel noemt – net als in stads-, straat- en jungleguerrilla – de locatie waar de guerrilla plaatsvindt. Toch heeft stalguerrilla daarnaast nog een ander betekenisaspect: deze vorm van guerrilla vindt namelijk niet alleen plaats in stallen, maar is tevens gericht tégen stallen voor vleesvee.

Definitie

stalguerrilla (de, g.mv.) (ongunstig) illegale bezetting van veestallen uit protest tegen intensieve veehouderij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *