bloemenschaamte

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Waar kun je je zoal voor schamen? Vliegen, rijden, pakjes laten bezorgen, vlees eten – ze hebben allemaal al een bijbehorend schaamtewoord: vliegschaamte, rijschaamte, bezorgschaamte, vleesschaamte. Aan de vooravond van Moederdag krijgen we er vandaag in De Volkskrant weer een vorm van schaamte bij: bloemenschaamte:

Naast vlees eten en vliegen, kan vanaf nu ook het geven van een Nederlands bloemetje worden bijgezet in het verdomhoekje van het klimaat. Alleen met tulpen, narcissen en lelies kun je nog zonder ‘bloemenschaamte’ aankomen op Moederdag.

Bloemenschaamte is vooralsnog een gelegenheidswoord, maar de telers, exporteurs en verkopers van ruikers en boeketten zullen zich misschien toch al wat zorgen maken. Voor je het weet gaat de slogan ‘Breng vaker een bloemetje mee!’ in de ban (en wordt het land een stuk minder fleurig).

Definitie

bloemenschaamte (de, g.mv.) schaamte die iemand ervaart als hij of zij een bosje bloemen geeft of krijgt vanwege de schadelijkheid van de teelt ervan voor het klimaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *